tiistai 2. lokakuuta 2018

Meillä on selvitty loppupeleissä pienillä haavereilla..

Puhuttiin töissä tänään tapaturmista.. Ja miten itse toimii semmoisen sattuessa. Kävin kesällä koulussa ensiapukurssin ja sen jälkeen puolittain toivoin että pääsisin tositilanteeseen auttamaan. Onneksi sellaisia ei kuitenkaan ole kohdalle osunut, mutta pieniä haavereita olen 'päässyt' paketoimaan. Työmies ei kykene kovin selväjärkisesti toimimaan jos jollain tulee verta, mutta onneksi kuitenkin toinen meistä onnistuu yleensä ajattelemaan/toimimaan edes suurinpiirtein järkevästi.

Viimeisin tapaus oli juhannuksena. Keittiössä oli hiljaista. 2- ja 4-vuotiaat siellä hääräsivät. Pian nelivuotias tuli olohuoneeseen pidellen poskeaan ja sormien välistä pulputti verta. Työmies säikähti ja alkoi säntäillä ympäriinsä. Nostin lapsen vaatehuoneen lattialle makuulle ja käskin Työmiehen pidellä lapsen päätä paikoillaan sen aikaa että katson mitä tapahtui. Poskessa oli pitkä ja syvä haava, kaksivuotias oli osunut ihkauudella juuresveitsellä (jossa oli ollut teräsuojus paikallaan, ja jonka lapset olivat osanneet ottaa pois) velipoikaa poskeen. Onneksi veitsi oli terävä, sillä haavan reunat olivat todella siistit ja ne oli helppo puristaa toisiaan vasten. Liimasin tueksi ison laastarin, otin sideharsorullan jolla painaa haavaa, ja hypättiin serkkupojan (onneksi se oli meillä) kyytiin. Päästiin keskussairaalan päivystykseen ja haava liimattiin kiinni. Peruspohjalainen juhannus ei näemmä ole mitään ilman puukkoja..

Liimailtu on meidän poikia ennenkin: kerran pikkuveli koppasi toista kahvikupilla päähän ja sen jälkeen leukaan, jolloin piti leukaa liimata. Toisen kerran isoveli huitoi pulkkamäessä liukuria, jolloin pikkuveljen poskeen piti käydä laittamassa liimaa.
Aivotärähdyksen seurantaohjeita on saatu useamman kerran, kun joku on pudonnut milloin mistäkin kiipeilyn seurauksena. Viimeisin taisi olla vuosi sitten, kun kaksivuotias seisoi kielloista huolimatta syöttötuolissa ja tietenkin se tasapaino sitten petti ja kivilattia otti kopin. Tyttö meni hetken haukottuaan veltoksi ja silloin lähdin kyllä äkkiä. Onneksi tallissa oli silloinkin serkkupoikia, koska Työmies oli töissä, ja muut lapset uskalsi jättää heidän hoitoonsa.

Kynsiä on mustunut.. Viljami oli pomppinut peräkärryllä ja jalka oli jäänyt alle kun kärry kippasi takakenoon. Varvas meni mustaksi ja turposi kun kynnen alle kerääntyi verta. Lääkäristä sain kuparisen klemmarin ja ohjeen kuumentaa sen pää ja painaa kynnen läpi, jolloin paine ja veri pääsee pois. Sepäs olikin uskomattoman vaikeaa, kun poika huusi ja potki aina kun varpaaseen koski, mutta onnistui lopulta ja kipu hellitti heti. Työmies oli peukalonsa telonut eikä pystynyt nukkumaan jomotuksen takia. Kahdelta yöllä se paineli autotalliin ja kun ei muuta keksinyt, porasi porakoneella kynteen reiän!

Facebookissa seuraan Poikien Äidit ryhmää. Siellä oli joskus päivitys jossa piti jatkaa lausetta: Tiedän olevan poikien äiti kun... No: "Ostan kuukausittain uusia lenkkareita pienten tai puhkikuluneiden tilalle."" Vessassa pitäisi olla mustat käsipyyhkeet."" Tiedän, että jos pojalla on kipua kiveksissä, on lähdettävä viipymättä sairaalaan." -Kyllä. On olemassa ilmiö, joka on hyvin yleinen vaiva pojilla, ja jota kutsutaan kiveksen kiertymäksi. Mikäli näin pääsee tapahtumaan, oireena on todella kova kipu ja hoitona leikkaus kuuden tunnin kuluessa kivun alkamisesta. Hoitamattoman tapauksen seurauksena on kuolio kiveksessä ja vaikutukset tietysti hedelmällisyyteen. Kahdesti on käyty tätä vaivaa epäiltäessä päivystyksessä, onneksi kummallakaan kerralla ei tarvittu leikkausta vaan kivun syy oli jokin muu.. Mutta tiedoksi siis kaikille poikien äideille, ottakaa tuollaiset kivut vakavasti. Parempi käydä näytillä varmuuden vuoksi kuin jättää käymättä.

Sitten vielä sellainen sukuvika kuin tyrä. Se on leikattu meidän lapsista kahdelta, joista toinen on tyttö. En tiennyt että nivustyrä voi tulla myös tytöille, luulin sen olevan poikien vaiva kun en ollut kuullut vastaavia tapauksia ennen. Mutta niin vain on. Onneksi nivustyrä on vaaraton niin kauan kuin se on kivuton ja laskeutuu painettaessa takaisin. Leikkauskin on nopea ja rutiininomainen, toipuminen lapsilla nopeaa, eikä se rajoita elämää myöhemmin. Ellei haava sitten tulehdu, niinkuin meille kävi suviseuroissa vuonna 2014. Vaan sattuipa suviseurojen ensiavussa olemaan lastenkirurgi lääkärin päivystysvuorossa, saatiin asiantuntevat neuvot ja antibioottikuuri, ja haava parani sen jälkeen hienosti.

Pitää koputtaa puuta ettei ketään ole tarvinnut kipsata tai tikata paria tikkiä enempää. Paitsi Työmiestä, mutta se oli silloin kun ukko oli vielä nuori ja villi ja vapaa. Nyttemmin ehkä vähän rauhoittunut.. Tässä kun noita oikeita onnettomuustilanteita miettii, niin luulen kyllä ettei musta sairaanhoitajaakaan isona tule, nää pienemmän mittakaavan hoitamiset riittää ihan hyvin. Pojat tykkää ajella mopoilla ja mönkijällä, joten meillä on ollut sopimus, että vain isin ollessa kotona se on sallittua. Äitin täytyy olla ensiapulaukun kanssa valmiina, eikä äiti uskalla katsoa ajamista.. Ihme kuitenkin mielestäni on se, ettei niillä vehkeillä ole mitään sattunut, sen verran hurjan näköistä touhu välillä on. Paitsi kerran, mönkijällä vedettiin rattikelkkaa ja kyydissä olija putosi, jolloin kelkka ajoi pojan polven yli. Polvi kesti vaikka kipeä olikin, ja kepit haettiin henkiseksi tueksi. Niitä tarvittiin puolikas eskaripäivä, ja sen jälkeen ne odotti nurkassa, koska muuten hidastivat liikkumista.

Miten muissa lapsiperheissä? Mun mielestä meidän lasten tapaturmat on olleet pieniä ja harvassa trampoliineista, moposta ja mönkijästä huolimatta. Ja ihan varmasti vauhtiakin joka muksulla on enemmän kuin tarpeeksi. Onko meillä ollut tähän asti vain hyvä tuuri ja suojelusenkelit hereillä? Vai maksetaanko me tapaturmavakuutuksia ihan turhaan? En mä valita, parempi näin. Vaikka meillä on monta lasta, niin ei silti yhtäkään ylimääräistä. Ja terveitä ne on kun liikkuvat ja kokeilevat rajojaan..

Pitäisi tuonne yläkertaan käydä peittelemässä.. Aamulla taas meno kouluun ja päiväkotiin, mulla on menossa työharjoittelussa viimeinen viikko ja näytöt. Ensi viikolla taas muutamaksi päiväksi koulun penkille ja sitten syysloma! Aion nukkua silloin edes kahdeksaan. Ei tuo juniori vieläkään nuku täyttä yötä, taitaa uneksia pelottavia kun nostaa joka yö metakan jossain kohti. Kai tääkin on vaan vaihe..

Seuraava päivitys taitaa liittyä autoihin! En ymmärrä niistä mitään, mutta ne on joskus raivostuttavan iso pala elämää, joten vuodatusta luvassa.

Hyvää yötä.♡

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti